sobota 9. februára 2019

Štvorce trochu inak (colorfullmadeshop projekt háčkujme/pletieme štvorce)

Cez www.klbkovlny.sk som sa dozvedela o projekte pletenia či háčkovania štvorcov, z ktorých nakoniec vznikne unikátna deka pre deti z detských domovov. Zapáčilo sa mi to, a tak som vedela, čo bude so všetkých tých zásobami akrylu, čo mám doma a nemám žiaden iný nápad. Povedala som o tom maminke a ona sa chcela pridať tiež.. Tak sme šli do toho.

Rozhodli sme sa, ze budeme pliesť. Avšak na okamih, sme chceli rozhodnutie zvrátiť na háčkovanie. Pri pletení ma totižto trošku odrádzalo to, že každú vlnu mám inú a tak štvorec o rozmeroch 20x20 cm bude z každej vlny pletený na iných ihliciach a s iným počtom záklaných očiek. Takzě bude treba robiť skúšobný vzor, aby som zistila počet očiek na začiatok. A to ma pravdupovediac moc nelákalo, vzhľadom na úsporu času (pletiem len po nociach, keď mojí dvaja drobci spia) Ale pliesť som chcela  a nevzdávalo to. Tak som si vymyslela, že štvorce budem pliesť “od rohu k rohu”. A bolo to fajn. Ide to aj bez skúšobnej vzorky ;)
Ak by to niekto chcel vyskúšať, tak som “zbúchala” stručný fotopostup. Ešte som žiaden nerobila, tak dúfam, že tento môj prvý bude zrozumiteľný :) Nech sa páči.

1. Začínam 3 nahodenými očkami. Prvý riadok len preštikujem (vzor akým budem štrikovať rub a líce je na každého fantázii). Potom v každej lícovej rade rozpletiem druhé a predposledné očko. Podľa nákresu:



2. Keď vyštrikujem pár riadkov podľa postupu vyššie, vzniká mi trojuholník:


2. Štrikujem až do chvíle, kým jedna zo strán trojuholníka bude mať 20 cm. Meriam ako je na obrázku nižšie:

3. Potom ako mám požadovanú šírku, začínam uberať na lícovej strane podľa legendy vyššie. Popis: od začiatku rady 2. a 3 očko spletiem a v tej istej rade spletiem aj 3. a 2. očko od konca. Posledné očko preštrikujem. Rub preštrikujem. Takto pokračujem s uberaním v každej lícovej rade a postupne vzniká požadovaný štvorec:

4. Pokračujem kým nemám na ihlici 3 očká. Tie ukončím ukončím a mám hotovo :)



Čo sa týka farieb a vzorov, fantázii sa medze nekladú ;)

Doštvorčekovania priatelia

Petra




pondelok 28. januára 2019

PodŠÁLKY či PodHRNCE

Chýbali mi u svokry na stole ... stôl je krásny masívny a nebolo ho pred teplými nápojmy čím ochrániť... Páčilo sa mi niečo čo sa dá ľahko vyprať a znova použiť a nie je to plastic.. našla som na nete návod na jednoduché háčkované štvorce a za hodinku bola táto šestka hotová.
Z jedneho klbka by vyšlo 6 kusov. Ja som však urobila kusov 5 a z bielej farby 1, aby to na stole bolo zaujímavejšie;)


Priadza: Loves you 5 od Drops, farba: 126 dark green a 110 off white
Háčik: 5mm


Táto kombinácia sa mi natoľko zapáčila, že som pokračovala a vyrobila som ešte  tieto dva HotPads. Návod som už dávnešie popisovala na blogu, ale natoľko sa mi páčil, tak som si ho rada zopakovala :) Radosť robia (verím tomu) na chate u krstnej mamy


Priadza: Loves You 5 farba: 126 dark green a 110 off white
Háčik: 5mm




sobota 26. januára 2019

Hebký obláčik

Môj starší drobec neobľubuje prírodne materiály na šálikoch. Vraj všetko ma “šteklí” :)) (jemne merina vlny pre babätka a pod. ). Tak som sa poobzerala po niečom, čo bude mäkké, hrejivé a nepošteklí. Vybrala som SWEET od ChevalBlanc a mladému mužovi sa rozžiarili očká, len som mu “vyskúšala” na krku. Je neskutočne jemná a príjemná, ani ju necítiť na koži. Proste bomba :) Keď drobci zaspali, vymyslela som za pochodu vzor a za tri hodinky bol hotový tento obláčik s dĺžkou 127 cm a šírkou 13cm.




Ihlice: 6 mm
Priadza: Sweet od Cheval Blanc
Spotreba: 93 g (kľudne sa dá vyštrikovať aj celé klbko na jeden šálik, bude o trošku dlhší)
Návod: Plietla som od jedného rohu. Nahodila som 3 očká. Na lícovej strane som rozpletala druhé a predposledné očko, rubovú strane len preštrikovala. Takto som pokračovala vymýšlaným vzorom a vznikal mi pravouhlý trojuhoľník. Keď som mala požadovanú širku 13 cm (šírku som merala jednu zo strán, ktorá nie je nahodená na ihlici) tak som na lícovej strane 2. a 3. Očko splietla a predposledné očko rozplietla na dve. Rubovú stranu som len preplietla (opäť ako mi prišlo:)) A takto som pokračovala do potrebnej dĺžky. Potom som začala uberať v každej lícovej rade 2 očká (2.a3.očko a potom 3. a 2. očka od konca). Až mi ostali posledné tri a tie som ukončila.

piatok 25. januára 2019

Pre Anku či Aničku

Blížilo sa obdobie sviatkov mojích blízkych, tak som vymýšľala nejaky dar pre moju svokričku. Všimla som si na nej, že šatku čo som jej uplietla na jar či leto nosí aj v zime. Stačilo mi to na to, aby som sadla k netu a na www.ravelry.com vybrala tu správnu a potom som už len zabehla do www.klbkovlny.sk a vybrala vhodnú “teplú niť” na šatku do tohoto počasia. Podľa popisu na stránke ma vtedy oslovila Regia Premium Silk od Schachenmayr. Tak som ju vyskúšala a vybrala som farbu 32 - lososvá.

Po týždni večerného pletenia sa však zo šatky pre Anku stala šatka pre Aničku - švagrinku a tu je výsledok...

Šírka cez 160 cm



PS: samozrejme som na Anku nezabudla, už mám nachystané Lace od Dropsu. Ale pssst ;)

Ihlice: 3,5 mm
Spotreba: 95g
Návod si môžte kuk na: https://www.ravelry.com/patterns/library/nurmilintu

Sieťovka pre Lucku

Na internete som videla množstvo šikovníc robiť túto sieťovku a neodolala som ani ja. Zbehla som do www.klbkovlny.sk a vybrala na ňu vlnu K&K Jeans od Ariadne vo farbe 138 stredne modrá. Je to darček pre sestru a už putuje do Holandska. Hádam sa jej bude dobre nakupovať ;)


Háčik: 3 mm
Spotreba: 168g
Návod:https://youtu.be/PWM2G4bYyn8

pondelok 15. mája 2017

Pončo

Zdravím...
Jednú nedeľu ma napadlo, čo takto si vytvoriť PONČO... tie typické, "špicaté" ma moc neoslovili, tak som hľadala a hľadala a pár hodín som surfovala po www.ravelry.com a našla som toto, pre mňa úžasné pončo. Polovičnu dobu som zasa v klbkovlny vyberala tu správnu a pre mňa vhodnú priadzu. Vybrala som skvelo, pončo je z nej ľahučké a príjemné sa nosí. V predu je kratšie a vzadu po stranách krásne prevísa. Síce som ho po večeroch tvorila skoro 3 týždne, no mne sa tak páči, že už vyberám farbu a materiál na ďalšie ;)






Materiál: Orient (Cheval Blank) farba: 71 perlovo sivá, kúpila som ako už tradične na www.klbkovlny.sk , ihlice č.4, spotreba: 168g (773m)
Návod: http://www.ravelry.com/patterns/library/very-easy-poncho
Poznámka: ja som si ho trochu upravila na svoju výšku 152cm. Nahodila som 108 očiek (vychadzajú na cca 53 cm) a štrikovala som do dĺžky 147cm. A vyšlo mi to presne podľa predstáv.

Krátky SK návod podľa mojej veľkosti:
1. Nahodila som na ihlice 108 očiek, čo je cca 53cm na šírku. (Pozn.: ja som si nechala dlhší koniec nitky aby som potom mohla pončo rovno touto nitkou z nahadzovania zošívať)
Táto šírka predstavuje výslednú výšku ponča na prednej strane (pre predstavu je to výška meraná od krku po pás). Na okrajochh sa to stáča dnu, keďže tam nie je robený žiaden lem, takže s tým treba pri meraní a nvarhovaní výšky počítať, že časť okraja sa stočil a reálna širka bude o trochu menšia.
2. S týmito nahodenými očkami už len stále štrikujete a štrikujete a štrikujete rovno, až kým vám nevznike dlhý a široký šál. Ja som skončila na dĺžke cca 147 cm. Takže som mala výsledný obdĺžnik o dĺžke 147 cm a šírke 53 cm.
Taktiež si túto dĺžku upravte podľa seba a svojej výšky. Stačí očas štrikovania odskúšať. Ja som skúšala tak, že som si ten uštrikovaný dlhý šál prehodila spredu cez krk dozadu a jeden koniec šálu cez jedno plece druhý koniec cez druhé plece vyrovnala na stred aby oba konce boli v rovnakej výške prichitila ich pár zicherkami o seba (tak ako bude vo výsledku pončo zošívané a videla som aké bude dlhé. Ak sa mi to zdalo ešte prikrátke, (že moc nad pásom) tak som ďalej štrikovala a opäť skúšala.
3. Keď som dospela do potrebnej dĺžky, ukončila som to a potom prišlo na rad zošívanie. Upletený šál som preložilna na polovicu, lícová strana dnu a vznikol mi obdĺžnik 53x73,5cm a na tej strane kde som mala nitku z nahadzovania som začala zošívať tieto dve strany k sebe. (Kto je zvyknutý zošivať z lícovej strany tak si zloži obdĺžnik naopak) A zasa, zošívať treba do takej výšky, aký veľký chcete výstrih. Opäť som počas zošívania skúšala. Čím vyššie zošijete tým menší bude výstrih.

Tak dúfam, že som to spoň trochu priblížila a viac vás nepomotala :-)
Prajem popletený krásny deň

HotPad vol.1

Ahojte,
Dlho som mala klbko  LOVE YOU 5 od Drops z recyklovanej bavlny a až teraz som preň vymyslela využitie... túto HotPad (podložku pod horúce hrnce alebo plechy, alebo čo to iné horúce). Bude to darček pre moju svokru Anku...





Návod je úplne krásne spracovaný s fotkami v každom kroku, je jednoduchý. Ja som robila háčikom 4,5 a vyháčkovala som celú Love you 5 a zvyšok som doplnila o zbytok Paris, čo som doma našla. Za pár hodín bol HotPad na svete ;)

Priadza: Love you 5 (drops) 50g, Paris (Drops): háčik 4,5
Návod: http://www.ravelry.com/patterns/library/perfect-hot-pads