sobota 9. februára 2019

Štvorce trochu inak (colorfullmadeshop projekt háčkujme/pletieme štvorce)

Cez www.klbkovlny.sk som sa dozvedela o projekte pletenia či háčkovania štvorcov, z ktorých nakoniec vznikne unikátna deka pre deti z detských domovov. Zapáčilo sa mi to, a tak som vedela, čo bude so všetkých tých zásobami akrylu, čo mám doma a nemám žiaden iný nápad. Povedala som o tom maminke a ona sa chcela pridať tiež.. Tak sme šli do toho.

Rozhodli sme sa, ze budeme pliesť. Avšak na okamih, sme chceli rozhodnutie zvrátiť na háčkovanie. Pri pletení ma totižto trošku odrádzalo to, že každú vlnu mám inú a tak štvorec o rozmeroch 20x20 cm bude z každej vlny pletený na iných ihliciach a s iným počtom záklaných očiek. Takzě bude treba robiť skúšobný vzor, aby som zistila počet očiek na začiatok. A to ma pravdupovediac moc nelákalo, vzhľadom na úsporu času (pletiem len po nociach, keď mojí dvaja drobci spia) Ale pliesť som chcela  a nevzdávalo to. Tak som si vymyslela, že štvorce budem pliesť “od rohu k rohu”. A bolo to fajn. Ide to aj bez skúšobnej vzorky ;)
Ak by to niekto chcel vyskúšať, tak som “zbúchala” stručný fotopostup. Ešte som žiaden nerobila, tak dúfam, že tento môj prvý bude zrozumiteľný :) Nech sa páči.

1. Začínam 3 nahodenými očkami. Prvý riadok len preštikujem (vzor akým budem štrikovať rub a líce je na každého fantázii). Potom v každej lícovej rade rozpletiem druhé a predposledné očko. Podľa nákresu:



2. Keď vyštrikujem pár riadkov podľa postupu vyššie, vzniká mi trojuholník:


2. Štrikujem až do chvíle, kým jedna zo strán trojuholníka bude mať 20 cm. Meriam ako je na obrázku nižšie:

3. Potom ako mám požadovanú šírku, začínam uberať na lícovej strane podľa legendy vyššie. Popis: od začiatku rady 2. a 3 očko spletiem a v tej istej rade spletiem aj 3. a 2. očko od konca. Posledné očko preštrikujem. Rub preštrikujem. Takto pokračujem s uberaním v každej lícovej rade a postupne vzniká požadovaný štvorec:

4. Pokračujem kým nemám na ihlici 3 očká. Tie ukončím ukončím a mám hotovo :)



Čo sa týka farieb a vzorov, fantázii sa medze nekladú ;)

Doštvorčekovania priatelia

Petra