pondelok 15. mája 2017

Pončo

Zdravím...
Jednú nedeľu ma napadlo, čo takto si vytvoriť PONČO... tie typické, "špicaté" ma moc neoslovili, tak som hľadala a hľadala a pár hodín som surfovala po www.ravelry.com a našla som toto, pre mňa úžasné pončo. Polovičnu dobu som zasa v klbkovlny vyberala tu správnu a pre mňa vhodnú priadzu. Vybrala som skvelo, pončo je z nej ľahučké a príjemné sa nosí. V predu je kratšie a vzadu po stranách krásne prevísa. Síce som ho po večeroch tvorila skoro 3 týždne, no mne sa tak páči, že už vyberám farbu a materiál na ďalšie ;)






Materiál: Orient (Cheval Blank) farba: 71 perlovo sivá, kúpila som ako už tradične na www.klbkovlny.sk , ihlice č.4, spotreba: 168g (773m)
Návod: http://www.ravelry.com/patterns/library/very-easy-poncho
Poznámka: ja som si ho trochu upravila na svoju výšku 152cm. Nahodila som 108 očiek (vychadzajú na cca 53 cm) a štrikovala som do dĺžky 147cm. A vyšlo mi to presne podľa predstáv.

Krátky SK návod podľa mojej veľkosti:
1. Nahodila som na ihlice 108 očiek, čo je cca 53cm na šírku. (Pozn.: ja som si nechala dlhší koniec nitky aby som potom mohla pončo rovno touto nitkou z nahadzovania zošívať)
Táto šírka predstavuje výslednú výšku ponča na prednej strane (pre predstavu je to výška meraná od krku po pás). Na okrajochh sa to stáča dnu, keďže tam nie je robený žiaden lem, takže s tým treba pri meraní a nvarhovaní výšky počítať, že časť okraja sa stočil a reálna širka bude o trochu menšia.
2. S týmito nahodenými očkami už len stále štrikujete a štrikujete a štrikujete rovno, až kým vám nevznike dlhý a široký šál. Ja som skončila na dĺžke cca 147 cm. Takže som mala výsledný obdĺžnik o dĺžke 147 cm a šírke 53 cm.
Taktiež si túto dĺžku upravte podľa seba a svojej výšky. Stačí očas štrikovania odskúšať. Ja som skúšala tak, že som si ten uštrikovaný dlhý šál prehodila spredu cez krk dozadu a jeden koniec šálu cez jedno plece druhý koniec cez druhé plece vyrovnala na stred aby oba konce boli v rovnakej výške prichitila ich pár zicherkami o seba (tak ako bude vo výsledku pončo zošívané a videla som aké bude dlhé. Ak sa mi to zdalo ešte prikrátke, (že moc nad pásom) tak som ďalej štrikovala a opäť skúšala.
3. Keď som dospela do potrebnej dĺžky, ukončila som to a potom prišlo na rad zošívanie. Upletený šál som preložilna na polovicu, lícová strana dnu a vznikol mi obdĺžnik 53x73,5cm a na tej strane kde som mala nitku z nahadzovania som začala zošívať tieto dve strany k sebe. (Kto je zvyknutý zošivať z lícovej strany tak si zloži obdĺžnik naopak) A zasa, zošívať treba do takej výšky, aký veľký chcete výstrih. Opäť som počas zošívania skúšala. Čím vyššie zošijete tým menší bude výstrih.

Tak dúfam, že som to spoň trochu priblížila a viac vás nepomotala :-)
Prajem popletený krásny deň

5 komentárov:

  1. Pekný deň, nie je mi úplne jasný postup, mohli by ste mi poradit? je to štrikované ako taký dlhý slíž a potom dva konce zošité do určitej dĺžky? Bolo by super, keby ste napísali aj taký krátky postup v slovenčine... vďaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, pripojim o par minut do popisu kratky slovensky popis... bude to ale volny preklad :) nie uplne od slova po slovo, ale tak aby to bolo zrozumitelne ....

      Odstrániť
    2. Skvele, velka vdaka....uplne to staci. Predpokladala som, ze postup je takyto, no nebola som si ista. A pomohli aj odhadovane dlzky.
      Este raz dakujem :)

      Odstrániť
  2. Ahojte dievcata, ktore strikujete, ja patrim do hackovacieho klanu:-) a idem skusit toto kuzelne ponco uhackovat. Vyskusam ale ten druhy sposob podla Ravelry - zacat dlhsou stranou. Dufam, ze nebudem parat. Ak sa podari, dam vediet. Ak nie... skusim este raz.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Držím palce, určite sa podarí, len to bude fúra očiek na okrúhlych ihliciach. :) Tak nech sa dobre pletie a rada uvidím aj tento druhý spôsob pleteniea ponča :)

      Odstrániť